Olemme mukana suunnittelemassa dronekoulutusta sähkötekniikan opiskelijoille Mikkeliin

Dronejen käyttö on yleistynyt viime vuosina merkittävästi eri aloilla, myös sähköalan tehtävissä. Laitteita käytetään esimerkiksi suunnittelun tai huollon tukena erilaisten rakennusten kartoituksessa ja mallinnuksessa. Droneja käytetään myös sähköverkon tarkastustoimissa. Koulutuksella pyritään antamaan opiskelijoille valmiuksia käyttää droneja osana työtehtäviään valmistumisen jälkeen.

Verkostourakointiyhtiö Elvera ja älykkään kunnossapidon yhtiö Evision tahtovat lisätä uutta teknologiaa ja uusia työtapoja mukaan sähköasentajien ja sähköinsinöörien koulutukseen.

”Meillä on huomattu dronejen käytön yleistyminen ja niiden käytön edut toiminnassa. Dronet tuovat nopeutta ja selkeyttä vianpaikannukseen ja -korjaukseen. Ne myös vähentävät verkostotyön fyysistä kuormitusta ja lisäävät työturvallisuutta. Olisi hienoa, jos mahdollisuutta tarjottaisiin kaikille sähköalan opiskelijoille jo opiskelun aikana”, summaa Elveran aluepäällikkö Jari Sihvonen.

”Se miten suunnittelua ja kunnossapitoa tehdään, on muuttumassa. Dronet ovat myös vähäpäästöinen vaihtoehto helikoptereille. Toimintatapojen kehittyessä opintojen on tärkeää vastata tulevaisuuden tarpeisiin. Haluamme olla mukana mahdollistamassa opiskelijoiden osaamisen pohjaa tulevaisuutta varten”, Evisionin oto. toimitusjohtaja Milla Ratia kertoo.

Droneja käytetään sähköyhtiöissä verkon kunnon tarkastamiseen. Myrskytilanteissa droneja on käytetty apuna vikojen etsimisessä haastavista paikoista Elveralla vuodesta 2020.

Koulutus vahvistaisi alueen opintotarjontaa – ammattilaisista on pula

Käynnissä oleva energiamurros on vaikuttanut alan työllisyyden rakenteisiin Suomessa. Työpaikkoja muun muassa turveteollisuuden parista on hävinnyt paljon, mutta esimerkiksi sähköverkon rakentamisen ja uusien energiamuotojen pariin tarvitaan uusia ammattilaisia enemmän kuin koskaan. Dronekoulutuksen on määrä osaltaan vahvistaa valmistuvien osaamista muuttuvalla alalla, ja toisaalta lisätä kiinnostusta alan mahdollisuuksiin.

Dronekoulutuksen tarpeesta kertoo myös, että eri alueiden oppilaitokset ovat alkaneet tarjota erilaisia koulutuksia dronejen käyttöön. Mikkeliin suunnitellun kurssin tarkoituksena on antaa kattava osaaminen dronejen käyttöön ilman opiskelijan aiempaa kokemusta aiheesta.

”Osaaminen tullaan kurssilla opettamaan sille tasolle, että dronen käyttäminen on turvallista ja sujuvaa. Koulutuksessa tutustutaan drone-lennättämisen ohjeisiin ja sääntöihin sekä suoritetaan Traficomin lennättämiseen tarvittavat luvat. Koulutuksessa harjoitellaan lennättämistä jakeluverkkoyhtiön tarpeiden ja vaatimusten mukaisesti. Koulutus on tarkoitettu pääasiassa sähköalan opiskelijoille”, summaa Esedun rakentamisen ja teknologian koulutuspäällikkö Pekka Orava.

Yhteyshenkilöt

Tomi Oravasaari
Tki-yksikön johtaja, XAMK
044 7028289
tomi.oravasaari@xamk.fi

Pekka Orava
Rakentamisen ja teknologian koulutuspäällikkö, Esedu
040 305 6676
Pekka.Orava@esedu.fi

Jari Sihvonen
Aluepäällikkö, Elvera
040 528 7594
jari.sihvonen@elvera.fi

Milla Ratia
Toimitusjohtaja (oto), Evision
010 210 4320
milla.ratia@evision.fi